Szempontok a megfelelő fogadásforma kiválasztásához

A rendezvény tartalmának és céljainak megfelelő fogadásformán múlik a siker

Tartalomjegyzék

A megfelelő fogadásforma kiválasztása egy rendezvényen nem csupán egy formai döntés – ez lehet az esemény sikerének vagy kudarcának kulcsa. Ha eltalálod a legmegfelelőbb fogadásformát, megteremted az ideális légkört a kapcsolatok építéséhez és az élményekhez, amelyekre mindenki szívesen emlékszik vissza. 

Ugyanakkor, ha rossz döntést hozol, könnyen előfordulhat, hogy a vendégek kényelmetlenül érzik magukat, az esemény széthullik, és az egész szervezőmunkád megkérdőjeleződik – ez pedig nem csupán csalódás, hanem komoly tanulópénz is lehet. 

Ezért érdemes tudatosan megértened és megválasztanod a fogadásformákat, hogy minden részlet a helyére kerüljön.

Fogadásformák típusai egyszerűen

Koktélparty

Koktélparty egy kötetlen délutáni esemény, szélesebb italválasztékkal

Kisebb, rövid idejű (30-40 perces) társasági összejövetel, ahol főként italokat és könnyű, egy falatnyi, evőeszköz nélkül fogyasztható ételeket kínálnak. 

Mikor használd? Amikor a rendezvény célja kifejezetten az ismerkedés, kapcsolatépítés. A résztvevők jönnek-mennek a helyiségben, erre legyen elegendő nagyságú a tér. Egyik fajtája a pezsgős koccintás, amikor az esemény valamilyen ünnepélyes bejelentéssel kezdődik.

Koktélparty ételei egy falat nagyságúak, evőeszköz nélkül elfogyaszthatók

Mik a legnagyobb kockázatok? 

  • Túl lassú vagy sűrű a program, nem tud kialakulni a kötetlen kapcsolatteremtés.
  • Nem jó az ételválaszték, veszélyezteti a vendégek ruházatának épségét.
  • Kevés a felszolgáló, nem lehet gyorsan bekínálni az első pohár italt.

Állófogadás

Az állófogadáson a büféasztalról választott ételeket könyöklő mellett állva fogyasztják el a vendégek

A vendégek büféasztaloknál választják ki az ételeket és italokat, melyet könyöklők mellett állva fogyasztanak el. Rövid, 1-2 órás esemény. Az ételek egy evőeszközzel fogyaszthatók legyenek, hiszen kevés a hely.

Mikor használd? Az állófogadás hangulata laza, kötetlen. A vendégek az egyes fogásokat akár más-más könyöklőnél, más társaságokhoz csatlakozva fogyasztják el, közben beszélgetnek. 

Mik a legnagyobb kockázatok? 

  • Nem elegendő a tér a vendégek mozgásához, a büféasztalok jó elhelyezéséhez. 
  • Torlódás alakulhat ki a büfénél. 
  • Nem elegendő az étel, vagy nem elég gyors a pótlás, nem tudnak enni a vendégek.

Ültetett állófogadás (buffet dinner)

Ültetett állófogadásnál a büféasztalról választanak ételt, de asztalhoz ülve fogyasztják el

A vendégek a büféasztalnál veszik el az ételeket, de leülve, 6-12 személyes asztaloknál fogyasztják el azokat. Időtartama hosszabb, 2-3 órás. Az ételek is jellemzően késsel-villával fogyaszthatók.

Mikor használd? Ez a fogadásforma kényelmesebb és ideális a társalgásra, hiszen egy asztalnál elkezdett beszélgetésből nehezebb felállni, mint ellépni egy könyöklőtől. Legyen rá elegendő idő, és elegendő mennyiségű étel, mert ennél a fogadásformánál jellemzően többet fogyasztanak a résztvevők. 

A meleg főételeket chafingokba tálalják, a vendégek többnyire maguknak szednek

Mik a legnagyobb kockázatok? 

  • Nem jut mindenkinek kényelmes ülőhely, Nem tudják hová lerakni a tányérjaikat.
  • Nincs elegendő személyzet a gyors lerámolásra, az újabb fogásokkal érkező vendégek csak koszos edényekkel teli asztalokhoz ülhetnének..
  • Nem jól szervezett és átlátható a büféasztal, torlódás alakul ki. 

Bankett vagy összetett díszétkezés

A bankett vacsoráknál a díszes körasztaloknél az első két fogást felszolgálják, a többi fogást a büféasztalról választják a vendégek

A díszétkezés és az ültetett állófogadás ötvözete. A különlegesen terített asztaloknál ülnek a vendégek, a kezdő fogásokat tányérszervizzel, míg a záró fogásokat büféasztalról fogyasztják a vendégek.

Mikor használd? Amikor a program elején van egy formálisabb, protokolláris rész, amit a vendégek az asztaloknál ülve hallgatnak meg, hiszen az előétel és a leves felszolgált. Utána viszont a főételt és a desszertet már büféasztalról választják, és azokkal másik asztalhoz is leülhetnek, más társaságokhoz is csatlakozhatnak. Nem szükséges olyan átgondolt ültetési rend, mint a díszétkezésnél.

Mik a legnagyobb kockázatok? 

  • Nem komfortos a helyszín egy hosszú vacsorához: nincs elég átjáró az asztalok között, vagy nem szellőztethető a helyiség, a vendégek nagy része nem látja a beszélőt.
  • Kényelmetlen a szék ilyen hosszú programhoz.
  • Időcsúszás van a programban, késve vagy hidegen érkeznek a fogások.

Gála vagy díszétkezés

A díszétkezésnél a teljes menüt a díszesen megterített körasztaloknál szolgálják fel A díszétkezésnél a teljes menüt a díszesen megterített körasztaloknál szolgálják fel

Rendkívül exkluzív, látványos és elegáns vendéglátási forma. A vendégek 8-10-12 személyes, díszesen terített asztaloknál ülnek, előre egyeztetett menüsora van. A felszolgálók helyezik el a tányérra szervírozott ételeket. 

Mikor használd? Ez egy kifejezetten hosszú, 3-4 órás program, az ünnepélyes vacsorához gyakran kapcsolódik beszéd vagy műsor. A vendégek vacsora közben nem változtatnak helyet, csak az asztaltársaságukkal beszélgetnek. 

Dekoratív körasztalos elrendezés, ültetési renddel

Mik a legnagyobb kockázatok? 

  • Túl lassú vagy sűrű program, éhesek és türelmetlenek lesznek a vendégek.
  • Rossz az ültetési rend, nem indulnak el a beszélgetések, ezért a vendégek feszengenek.
  • Túl gyors vagy túl lassú a felszolgálás, a vendégek nem tudják jó ütemben elfogyasztani a felszolgált ételeket.

Garden party vagy grill party

A céges garden party a kötetlen beszélgetések és barátkozás alkalma

Szabadtéri, barátságos, laza hangulatú rendezvény, kerti buli általában változatos ételekkel és italokkal. Az ételek egy része a helyszínen készül, pl. grillezve.

Mikor használd? Amikor a munkahelyi kollektíva vagy az üzleti partnerek régebb óta ismerik egymást. Ez a fogadásforma nagyon kínos tud lenni, ha az emberek nem vegyülnek, csak kis szigetekbe rendeződnek az ismerősök, és a társaság nagy része magányosan áll, majd gyorsan elhagyja a rendezvényt.

Mik a legnagyobb kockázatok? 

  • Nincs terv az időjárás miatti halasztásra vagy átszervezésre.
  • Külső zajok vagy más zavaró tényezők vannak a helyszínen.
  • Nem teljeskörű a biztonsági és a higiéniai előírások betartása.

Milyen kérdéseket tegyél fel a fogadásforma kiválasztása előtt?

Ezek a kérdések segítenek, hogy tudatosabban, a rendezvény céljaihoz és adottságaihoz szabva tudj választani a fogadásformák között, és a szervezési folyamatot is hatékonyan tervezd meg:

  • Milyen célja van a céges rendezvénynek? (Pl. ismerkedés, ünneplés, díjazás, kapcsolatépítés)
  • Hány főre tervezzük a vendéglistát, és mekkora tér áll rendelkezésre?
  • Milyen hangulatot szeretnénk közvetíteni: kötetlent vagy formálisat?
  • Mennyire fontos, hogy a vendégek kényelmesen üljenek vagy mozogjanak, kötetlenül beszélgessenek egymással?
  • Mennyi idő áll rendelkezésre az esemény lebonyolítására?
  • Milyen vendéglátási szokások, étel- és italpreferenciák jellemzőek a célközönségre?
  • Az eseményhez tervezünk-e műsort, beszédeket, díjátadásokat vagy más formális elemet?
  • Milyen technikai és logisztikai feltételek szükségesek az adott fogadásformához? (Például hangosítás, vetítés, színpad, asztaldekoráció.)
  • Milyen költségvetés áll rendelkezésre a helyszínre, cateringre, dekorációra?

Kitől kapsz válaszokat vagy segítséget ezekre a kérdésekre?

Többnyire egy személytől nem fogsz teljes briefet kapni a rendezvény megszervezéséhez. Legyél proaktív, és kérdezz addig, amíg a lényeges dolgokra nem alakul ki egy egységes válasz.  

  • Találd meg azt a vezetőt, aki egyértelműen meghatározza a rendezvény célját, a résztvevői létszámát, költségvetését, időkeretét és főbb elvárásait. Az ezekben való későbbi módosulások jelentősen növelik a szervezési időt és döntően kihatnak a rendezvény sikerességére.
  • A marketinges vagy HR-es kollégáktól tudd meg a célközönség igényeit, preferenciáit, ők segíthetnek a kommunikációs szempontokban is. Ez fontos, mert a rendezvény visszhangja a célközönség értékelésétől, véleményétől függ. 
  • Alaposan beszéld át az eseményt a catering szolgáltatóval, ők tájékoztatnak a lehetséges vendéglátási opciókról, költségekről és logisztikai követelményekről.
  • A helyszín üzemeltetője megadja a technikai feltételeket, a helyszín adottságokat (ülőhely, mozgástér), valamint a szabályokat és ajánlásokat.
  • Esetleg egy protokoll szakértő bevonása észszerű, ha speciális elvárások, hivatalos szabályok (pl. protokoll, illem) betartása szükséges.
A formális rendezvények esetében fontos a megfelelő fogadásforma alkalmazása

Milyen következményekkel járhat a nem kellő mélységű információgyűjtés?

Ha nem kapsz időben válaszokat vagy nem gyűjtesz össze minden szükséges információt, több problémával is szembesülhetsz, amelyek befolyásolják a rendezvény sikerét:

  • A szervezési munka elhúzódhat vagy kapkodássá válhat, ami stresszt és hibákat eredményezhet.
  • Nem megfelelő fogadásformát vagy helyszínt választasz, ami ronthatja a vendégek élményét és elégedettségét.
  • A költségvetésed kalkulációja felborul, ami később anyagi problémákhoz vezethet.
  • Könnyen előfordulhat, hogy a technikai vagy logisztikai részletek nem lesznek megfelelően összehangoltak, ami fennakadásokat okozhat a lebonyolítás során.
  • A vendéglátás minősége vagy a programok szervezése is hiányos lehet, így az esemény végül nem éri el a kitűzött célokat.
  • A váratlan helyzetek kezelése is nehezebb, ha nincs meg a megfelelő előkészítés és információ.

Juniorként szerencsésebb, ha egy komplex, helyszínt, cateringet, technikát, rendezvényszervezőt biztosító szolgáltatót választasz, mert így kevesebb alvállalkozót kell összeszervezned. Kisebb a kockázata annak, hogy nem számolsz bizonyos költségelemekkel (pl. ruhatár, biztonsági szolgálat, takarítás, porta), illetve rugalmasabban állnak hozzá pl. ha olyan jó a hangulat, hogy maradnának még tovább a vendégek.

A Symbol csapatára minden kérdésedben számíthatsz!

Our Blog

További bejegyzéseink