Emlékeznek a Micsoda nő! című film klasszikus jelenetére, amikor a Julia Roberts által alakított Vivian Wardot arra tanítják, milyen sorrendben használja az evőeszközöket? Kívülről haladunk befelé – szólt az egyszerű útmutatás, amelynek segítségével Vivian – étkezés tekintetében legalábbis – helytállt az elegáns üzleti vacsorán a Richard Gere képében megjelenő tökéletes úriember, Edward Lewis oldalán. Ennek apropóján most bemutatunk 5 hibát, amit jobb nem elkövetni ilyen alkalmakkor:
1. Pontatlanság - Üzleti ebéd, céges vacsora
Egyetlen találkozóról sem illik késni, így az üzleti ebédről vagy vacsoráról sem. Persze mindenkivel előfordulhat, hogy például egy kiszámíthatatlan dugó miatt nem érkezik meg időben, de ha már látjuk, hogy öt percnél többet késünk, legalább értesítsük erről a partnerünket!
2. Kirakodóvásár - Üzleti ebéd, céges vacsora
Az etikett szerint semmilyen tárgyat, tehát mobiltelefont, pénztárcát és slusszkulcsot sem illik kipakolni az asztalra. Felesleges tárgyainkat lehetőleg megérkezéskor adjuk le a ruhatárban, ha máshová nem tudjuk tenni őket.
3. Megjelenés - Üzleti ebéd, céges vacsora
A munkajellegű ebédeken vagy vacsorákon nincsen hivatalos dress code, azonban mégis inkább a konzervatív, elegáns megjelenés elfogadott, mintsem a hétköznapi, lezser viselet. Egy ilyen eseményen nemcsak magunkat, hanem egyúttal a cégünket is képviseljük. Nőknél a szoknya, férfiaknák a nyakkendő ajánlott.
4. Kommunikáció - Üzleti ebéd, céges vacsora
Az üzleti ebéd során van lehetőségünk meggyőzni partnerünket cégünk képességeiről, azonban nemcsak az számít, hogy mit mondunk, hanem az is, hogy hogyan. Egyenes háttal üljünk, teli szájjal ne szólaljunk meg semmilyen körülmények között, és evőeszközzel a kézben se gesztikuláljunk!
5. Alkohol - Üzleti ebéd, céges vacsora
Ha fel is szolgálnak alkoholt az üzleti ebédhez vagy vacsorához, két pohár bornál többet nem ildomos fogyasztani. Ez nem az az alkalom, amikor elengedheti magát az ember, a borgőzös ábrázat ugyanis aligha segíti elő a tárgyalásokat.
Ezeknek az apró szabályoknak a betartásával jó benyomást tehetünk üzleti partnerünkre, azonban a helyszín kiválasztásán legalább ilyen sok múlik. A korszerű üzleti világ szokásai ma már exkluzív, elegáns, zártkörű éttermet követelnek meg, ezeknek a kritériumoknak pedig a Symbol összes vendéglátóhelye megfelel. Az Italian Fusion Restaurantban, a Gardenben vagy a 220 éves pinceétteremben különleges és diszkrét kiszolgálásban részesítjük, legyen szó gálavacsoráról vagy svédasztalról.